Autor |
Wiadomość |
Strona Glówna WBC ~ Ogólne ~ Jest tu jakiś prawnik?
Zobacz następny temat Zobacz poprzedni temat |
Strona 1 z 1
|
|
|
Wysłany:
Nie 27 Sierpień, 2006 19:11
|
|
|
senior pilot
Dywizjon:
Nick w LFS:
[WBT]hrabia
|
|
Jestem świadkiem w sprawie, w której nie chcę zeznawać. Kolega mówił, że nie muszę (i tam jakiś artykuł na to jest) Jak to jest w rzeczywistości? Zeznanie pisemne na gorąco złożyłem i podpisałem, teraz chcę odmówić zeznań. Co muszę zrobić? _________________
"Jechałem tak szybko gdyż....lubię zapierdalać..." |
|
|
|
 |
Reklama +bot

|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Wysłany:
Nie 27 Sierpień, 2006 21:29
|
|
|
pilot
Dywizjon:
=PFT=
Nick w LFS:
|
|
Tylko osoba najbliższa dla oskarżonego (podejrzanego) ma prawo odmówić zeznań - art.183 kpk. Nie pamietam dokładnie do jakiego stopnia pokrewieństwa i powinowactwa to się tyczy bo ze sprawami karnymi nie jestem na bieżąco. Jeśli nie jesteś jakąś rodziną tego w sprawie kogo zeznajesz to niestety łaski nie robisz i masz (kodeksowy) obowiazek złożenia zeznań zgodnych z prawdą. W przeciwnym wypadku narażasz się na odpowiedzialność karną z art. 233 kk (chyba). Tym bardziej że już zeznania złożyłeś i kombinowanie teraz może tylko zaszkodzić Tobie, a w sądzie i tak odczytają zeznania złożone podczas pierwszego przesłuchania i do oceny Sądu będzie należało którym da wiarę.
Można też odmówić zeznań lub odpowiedzi na jakieś pytania jeżeli odpowiedzi naraziłyby Ciebie lub osobę dla Ciebie najbliższą na odpowiedzialność karną - art. 185 kpk.
Tyle z głowy, jak będziesz chciał więcej to gdzieś do literatury jutro mogę zajrzeć. _________________ Parkinson czy Alzheimer? Wybór jest prosty.
Lepiej połowę rozlać niż zapomnieć wypić. |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Pon 28 Sierpień, 2006 09:07
|
|
|
senior pilot
Dywizjon:
Nick w LFS:
[WBT]hrabia
|
|
No ładnie, jeśli to prawda to jestem uziemiony na 2 lata w naszym kraju… _________________
"Jechałem tak szybko gdyż....lubię zapierdalać..." |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Pon 28 Sierpień, 2006 09:30
|
|
|
pilot
Dywizjon:
=PFT=
Nick w LFS:
|
|
hrabia303 napisał(a): | No ładnie, jeśli to prawda to jestem uziemiony na 2 lata w naszym kraju… |
keep smiling - to co napisałem to na pewno prawda (kodeksowa ), a co do wyjazdów za granicę to tylko w stosunku do podejrzanych mozna stosować środki zapobiegawcze np. zakaz opuszczania kraju. Jako świadek jesteś teoretycznie wolnym człowiekiem. _________________ Parkinson czy Alzheimer? Wybór jest prosty.
Lepiej połowę rozlać niż zapomnieć wypić. |
|
|
|
 |
|
Wysłany:
Wto 29 Sierpień, 2006 10:35
|
|
|
greenhorn
Dywizjon:
Nick w LFS:
|
|
Hej joohny ma racje z tym ze pomylil artykuly i tak : art.182&1KPK mówi o prawie do odmowy zeznan jesli oskarzonym jest osoba najblizsza natomiast art.183&1 daje mozliwosc uchylenia sie od odpowiedzi na pytanie jezeli odpowiedz moglaby narazic Ciebie lub osobe Tobie najblizsza na odpowiedzialnosc za przestepstwo lub przestepstwo skarbowe. |
|
|
|
 |
|