Forum Warbirds Center Strona Główna
_
Autor Wiadomość
Strona Glówna WBC ~ Gadka Szmatka  ~  Stanislaw Skalski

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Strona 1 z 1
Maniek
PostWysłany: Sob 11 Grudzień, 2004 12:58  Odpowiedz z cytatem
greenhorn

Dywizjon:

Nick w LFS:

Stanislaw Skalski nie zyje.
Na innych lotniczych forach juz to bylo pisane ale postanowilem napisac ten topic z jednego wzgledu.Otoz kupuje regularnie pisemko Przeglad Lotniczy i w ostatnim numerze znalazl sie krotki artykul na temat pierwszego Asa.
Uderzyla mnie jedna rzecz.Bohater II wojny swiatowej,legenda polskiego lotnictwa mysliwskiego,i moj osobisty a mysle ,ze nie tylko idol z ksiazek o II wojnie swiatowej,nie dosc,ze po powrocie do Polski byl wieziony przez komunistow,pomijany przez wladze naszej obecnej III Rzeczypospolitej,to jeszcze ostatnie dni zycia spedzil w przytulku ograbiony ze wszystkiego co mial.
Oto jak nasza ojczyzna i jej wladze(te raczej kradna dla siebie ile moga) troszcza sie o ludzi dla niej zasluzonych. Sad
Pokoj jego pamieci

P.S. Ta historia strasznie mnie poruszyla tym bardziej ze mniej jak rok temu czytalem ksiazke wlasnie o Stanislawie Skalskim.Zastanawiam sie czy wielu lotnikow z tamtego okresu jeszcze zyje.Waclaw Krol autor wielu znakomitych ksiazek i wielu innych

Reklama
+bot
:)
PostWysłany: Pią 09 Maj, 2025 21:18 

reklama

Agencja Interaktywna

Powrót do góry
szymon
PostWysłany: Sob 11 Grudzień, 2004 15:03  Odpowiedz z cytatem
senior pilot

Dywizjon:
303 Kościuszkowski
Nick w LFS:

Niestety w okresie II RP by³ nieporz¹dany, bo pomaga³ angolom a nie brateniej armi Smile, nasza obecna ojczyzna go ola³a, bo dla nich byl nieprzydatny Sad Bo przecie¿ mo¿na nazwaÌ kwa któraœtamset szko³ê imienia JPII, ale o szkole im. St. Skalskiego to nie s³ysza³em. Zreszt¹ moja mama jest dyrektork¹ podstawówki ko³o mojego miasta, a 10km ode mnie urodzi³ siê Bartel (nie musz¹ t³umaczyÌ fanom lotnictwo kto to). Wiecie jakie s¹ jaja i biurokracja, ¿eby szko³a podstawowa nosi³a imiê Bartela ?

Ale i co do Skalskiego znalazaÂłem ciekawy cytat w "Elicie Luftwaffe" Michulca (cytata z "Nieba w ogniu" Arcta) -> , Âże i jako as (zresztÂą jak wszyscy) Sklaski nie byÂł czysty, zdaÂżaÂło mu siĂŞ zaliczaĂŚ sobie nie swoje zestrzelenia jak i strzelaĂŚ do pilotĂłw na spadochronach ... nie Âżebym oskarÂżaÂł Skalskiego ale mnie to zaciekawiÂło ...

Ochotnicza Straż Pożarna Pilica
www.osp.pilica.com.pl
Śląska Galeria Fotografii Pożarniczej
www.sgfp.com.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  

vipe
PostWysłany: Sob 11 Grudzień, 2004 16:13  Odpowiedz z cytatem
sierżant

Dywizjon:

Nick w LFS:

no niestety lotnikow to jak narazie raczej maja w d..., ale ja np chodzilem do podstawowki, ktorej pozniej dano patrona gen. S.Maczka.Smile
Ale przeciez patroni to malo wazna rzecz, wazniejsze jest by umierali w przekonaniu, ze ojczyzna chociaz troche jest im wdzieczna za to co zrobili, a S.Skalski watpie by to odczul Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  

Kazan
PostWysłany: Sob 11 Grudzień, 2004 16:33  Odpowiedz z cytatem
greenhorn

Dywizjon:
thomas_33
Nick w LFS:

Z tego co wiem Skalski zostal oszukany i okradziony. Sam ponosi w pewien sposob wine za to co sie stalo. Byl naiwny i latwowierny na starosc, a o to trudno oskarzac jakikolwiek rzad Rzeczypospolitej. Inna sprawa ze nikt sie nim nie zajal i mu nie pomogl. Przykre to bardzo, ale bardzo typowe dla naszej rzeczywistoisci.
Jesli juz jestesmy przy polskich asach z II WS. Zastanawia mnie jedna rzecz. Mala ilosc zestrzelen. W porownaniu do asow z innych krajow wypadaja bardzo skromnie. Nikt z polakow nie przekroczyl 30 zestrzelen!
A przeciez walczyli przez cala wojne. Od samego poczatku, ciekawe...
Tyle sie czytalo o doskonalych polskich pilotach. O ich umiejetnosiach itd. itp.
To dlaczego tak malo zestrzelen??? Question Question Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

szymon
PostWysłany: Sob 11 Grudzień, 2004 18:41  Odpowiedz z cytatem
senior pilot

Dywizjon:
303 Kościuszkowski
Nick w LFS:

Zestrzelnia w II WÂŚ to ciekawa sprawa.

ALe popatrzeĂŚ naleÂży na to z punktu widzenia okresu latania. Co innego pilot ktĂłry lataÂł tylko II WÂŚ, a co innego ktoÂś kto lataÂł w Hiszpanii w Legion Condor i stamtÂąd ma juÂż zestrzelenia, wzglĂŞdnie JapoĂąscy piloci, ktĂłrzy sporo zestrzeleĂą wnieÂśli z Chin.

Skalski w BoB czy potem w Afryce walczy³ z dobrze wyszkolonym przeciwnikiem, co utrudnia³o zdobywanie zwyciêstw, a inaczej mieli na pocz¹tku wojny piloci zero czy finowie walcz¹cy z niewyszkolonymi pilotami ZSRR (jeden z finów J. Sarvanto zestrzeli³ 6 DB3 w 4 minuty 6.01.40 !!!). Poza tym niewiele naszym pilotom brakuje do czó³ówki alianckiej.

Druga sprawa to traktowanie asa, u nas byÂł to zwykÂły szeregowy pilot, niewiÂątpliwie szanowany, a u niemcĂłw np. jeÂśli pilot przekrczyÂł iloÂśc zestrzeleĂą uprawniajÂących go do okreÂślania siĂŞ mianem asa byÂł inaczej traktowany, dostawaÂł 1-2 skrzydÂłwoych, ktĂłrzy pilnowali mu 6, tak , Âże miaÂł on tylko zdobywaĂŚ kolejne zestrzelenia, chodziÂło o propagandĂŞ Smile. Inaczej siĂŞ lata ze skrzydÂłowym traktowanym rĂłwnorzĂŞdnia, a inaczej lata na zestrzelnia wiĂŞdzÂąc, Âże jak mi coÂś nie pĂłjdzie, to mam 1-2 skrzydÂłowych do pomocy.

www.osp.pilica.com.pl
www.sgfp.com.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  

szymon
PostWysłany: Sob 11 Grudzień, 2004 18:45  Odpowiedz z cytatem
senior pilot

Dywizjon:
303 Kościuszkowski
Nick w LFS:

Aha zresztÂą hehe popatrz na to z pryzmatu WB Smile

MoÂżesz zestrzeliĂŚ 20 myÂśliwcĂłw wroga (najlepiej sibberianĂłw, KG51, 1 Czech Lions, czyli dobrych pilotĂłw) i czuĂŚ siĂŞ asem.

RĂłwnie dobrze moÂżesz czatowaĂŚ na CV na buffy, niszczyĂŚ hmacki i ditcherĂłw oraz vulchowaĂŚ i mieĂŚ 50 killi.

WidaÌ ró¿nicê.

www.osp.pilica.com.pl
www.sgfp.com.pl
Powrót do góry

vipe
PostWysłany: Sob 11 Grudzień, 2004 23:17  Odpowiedz z cytatem
sierżant

Dywizjon:

Nick w LFS:

dokladnie tak, jakby polscy piloci latali w luftwaffe spokojnie mieliby wiecej niz 100 zestrzelen, wiekszosc niemcow nabili sobie konto na ruskach, ktorzy w wiekszosci wypadkow latali jak po szynach (prosto Wink )

druga sprawa to umiejetnosci umowmy sie, ze niemcy akurat w tym gorowali, i to juz nie chodzi tylko o latanie w parze ale np o pieciopalcowym kluczu itp. Dzieki takim kruczkom znacznie latwiej przychodzilo im zestrzelenie aliantow, ktorzy uczyli sie na zywcu.

i jeszcze dolaczajac sie do wypowiedzi szymona co z tego, ze wielu niemcow bylo asami i mialo ponad 100killow skoro rozwalali ich kolesie z killami kilkunastoma np Beerenbrock (117 zwyciestw)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  

Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Strona 1 z 1
Forum Warbirds Center Strona Główna  ~  Gadka Szmatka

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu

Skocz do: