Forum Warbirds Center Strona Główna
_
Autor Wiadomość
Strona Glówna WBC ~ Gadka Szmatka  ~  Przyszłość i przeznaczenie naszego servera.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Strona 1 z 2
Idź do strony 1, 2  Następna
Andy
PostWysłany: Sob 30 Sierpień, 2008 14:50  Odpowiedz z cytatem
sierżant

Dywizjon:
=PFT=
Nick w LFS:

Stawiam pod publiczną dyskusję przeznaczenie naszego serwera. Niestety uruchomiony w styczniu 2006 roku, zaczyna robić bokami i staje się to uciążliwe. Problem leży w ilości uruchomionych usług i związanym z tym brakiem zasobów, a konkretnie pamięci RAM.
Jak wiecie jest zamontowany 1GB Ramu i w momencie uruchamiania to w zupełności wystarczało, ale dziś przy takiej mnogości jednocześnie funkcjonujących aplikacji serwerów dedykowanych, cała pamięć jest wykorzystana i system zaczyna w znacznym stopniu korzystać z pliku wymiany, co skutkuje bezustanną aktywnością głowic dysku i uciążliwym terkotem słyszalnym w całym mieszkaniu.
Wyłączyłem przez to ostatnio nawet serwer RO, ale trochę szkoda, bo w tym środowisku jesteśmy już aktywni od początku historii RO i serwer ten ze względu na swoją specyfikę nie był oblegany, ale ma swoją niszową rolę i wiernych stałych bywalców.
Z drugiej strony, są postawione aż cztery serwery LFS i zastanawia mnie czy jest taka potrzeba, czy aż tyle musi być bez przerwy aktywnych. Jeżeli część jest wykorzystywana tylko na okresowe ewenty to może uruchamiać je tylko w danym momencie na kilka godzin i wyłączać w momencie nieaktywności? Tak czy inaczej w tym momencie użytkownicy LFS będą chyba musieli się zadowolić dwoma serwerami.
Zanim jednak podejmę jakąś decyzję to proszę o wypowiedź w tym temacie pozostałych użytkowników, chcę, aby cała społeczność była zadowolona z funkcjonowania serwera.
Niestety konfiguracja serwera nie pozwala na dołożenie pamięci, są tylko dwa gniazda, już wypełnione. Kupowanie natomiast większych ramów po to by wyrzucić te, które obecnie są nie ma sensu, tym bardziej, że to stare DDRy i tam maksymalnie można by włożyć 2 GB, czyli 2x1GB DDR.
Czekam na waszą opinię i sugestie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email  

Reklama
+bot
:)
PostWysłany: Pią 09 Maj, 2025 21:17 

reklama

Agencja Interaktywna

Powrót do góry
syd
PostWysłany: Sob 30 Sierpień, 2008 15:14  Odpowiedz z cytatem
sierżant

Dywizjon:

Nick w LFS:

Na początku miesiąca wymieniłem bebechy swojego kompa. Zostało mi parę rzeczy, które chętnie mógłbym przekazać na rzecz serwera.
Konkretnie podzespoły: płyta główna Gigabyte K8NF-9, 2x512MB RAM DDR, procesor AMD Athlon64 3000+.
Płyta ma jeszcze dwa wolne sloty na ram (razem cztery), więc można by dorzucić te które są w obecnym serwerze.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość  

Andy
PostWysłany: Sob 30 Sierpień, 2008 15:45  Odpowiedz z cytatem
sierżant

Dywizjon:
=PFT=
Nick w LFS:

Niestety Syd, to nie jest dobre rozwiązanie. Ja mam konfigurację na Intelu i chipie płyty I865, więc trzeba by przeinstalowywać cały system i aplikacje, a takiej pracy to ja sobie nie wyobrażam nawet, co dopiero to wykonać. Serwer ze wszystkimi swoimi funkcjami powstawał i rozwijał się przez długi czas, niektórych rzeczy to sam sobie nie przypominam jak były uruchamiane. Poprawić coś na bieżąco to inna bajka, a uruchomić teraz to wszystko od zera to już nie dla mnie zajęcie, emerytura jest bliżej. Very Happy
Powrót do góry

Szymik
PostWysłany: Sob 30 Sierpień, 2008 19:59  Odpowiedz z cytatem
Administrator

Dywizjon:
303sqn Kościuszkowski
Nick w LFS:
[WBT]Szymik

Witam szkoda ze nie nie ma możliwości zmiany konfiguracji serwera bo z cała pewnością części i ewentualne fundusze by się znalazły. Jesli chodzi o zasoby to ostanio obserwowałem jak to wygląda i prawie 80% zasobów zjada serwer IL2 jak wiadomo obecnie przeżywa on renesans więc obciążenie jest ogromne. Serwery LFS (Demo) przy pełnym obłożeniu nie zjadają prawie zasobów serwera ale na chwilę obecną zdecydowanie wystarczą 2 serwery demo FBM oraz PRO i włączany co jakiś czas serwer S2 do treningów teamu. Pozdrawiam Smile Trzeba dbć o komfort współlokatorów serwera:D
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  

rax
PostWysłany: Sob 30 Sierpień, 2008 22:41  Odpowiedz z cytatem

Dywizjon:

Nick w LFS:

Andy, brzegu nie widzisz ???? Laughing

A tak serio, to szkoda by była wielka gdybyśmy stracili taki piękny serwer... .
Może jednak gdyby się udało poskładać nowego kompa to jednak byś dał rade ustawić to jeszcze raz ?!

Zastanów się, a potem to oblejemy przy najbliższej okazji winko

Proponuję inne rozwiązanie: Wszystkie serwery LFS będą działać nonstop pod warunkiem, że ktoś z tych ludzików skopie nam dupę na Ilku Cool Wink i wtedy grzecznie wyłączymy Ilka. v fight Kiedy walka ? nawet monitor włączę Laughing

Andy
PostWysłany: Sob 30 Sierpień, 2008 23:07  Odpowiedz z cytatem
sierżant

Dywizjon:
=PFT=
Nick w LFS:

To prawda Szymik, faktycznie problem nasilił się ostatnio jak IL się rozbujał.
Ale o to chodziło i mnie to bardzo cieszy, chodzi o ulżenie w tym momencie serwerowi, a może pojawi się jakaś okazja to wymienię pamięć.
Rax, a Ty nie bluźnij, Iłek będzie chodził na tym serwerze do końca, chyba, że zastąpi go BoB, ale tylko jak wspólnie podejmiemy taką decyzję.
Powrót do góry

Vrihedd
PostWysłany: Nie 31 Sierpień, 2008 00:44  Odpowiedz z cytatem

Dywizjon:

Nick w LFS:

Hey.

Gadałem dzisiaj z Rax'em jak lataliśmy i trochę naświetlił problem.
Możesz podać jakie pamięci masz zamontowane ?
Bo skołować 2 x 1 GB to chyba można spróbować ...
Popytam, zobaczę co da się zrobić.

Vrihedd
Powrót do góry

syd
PostWysłany: Nie 31 Sierpień, 2008 01:31  Odpowiedz z cytatem
sierżant

Dywizjon:

Nick w LFS:

Vrihedd napisał(a):

Gadałem dzisiaj z Rax'em jak lataliśmy i trochę naświetlił problem.

Zapomnij. 90% tego co Rax mówi w czasie latania nie ma zupełnie oparcia w rzeczywistości. Very Happy Zresztą to się chyba tyczy każdego z =PFT=. Przykład?? My z Joohnym zamykamy jedno lotnisko, a Rax leci na zupełnie inne. Nie ma to jak się dogadać. Smile

Co do tematu - jakie rzeczy wpływają na wydajność serwera, bo się nie znam? Procesor, Ram, dysk?? Przynajmniej wiedzielibyśmy od czego zacząć w czasie picia. Bo bez picia to ja mam nadzieję się nie obejdzie... Twisted Evil Twisted Evil

Wilk
PostWysłany: Nie 31 Sierpień, 2008 06:02  Odpowiedz z cytatem
greenhorn

Dywizjon:

Nick w LFS:

A czy to nie jest tak, że jeśli twardy dysk podepnie się do nowych bebechów to wszystko wystartuje tak jak było zaprogramowane, korzystając z nowych możliwosci?
U mnie 1946 pożera po uruchomieniu 1,06 G ramu (Uber woda?), jeżeli do tego dodać kilkunastu grających, plus pozostałe aplikacje, to i 2,0 G może się zatykać.
Oczywiście znaczenie mają też pozostałe podzespoły (szyna, proc, czas dostępu dysku, itd), ale ilość pamięci jest chyba parametrem krytycznym, jeżeli chodzi o Sturmovika.
Jeżeli napisałem jakieś głupoty, to wybaczcie, ale amator jestem. Smile
Powrót do góry

Andy
PostWysłany: Nie 31 Sierpień, 2008 07:37  Odpowiedz z cytatem
sierżant

Dywizjon:
=PFT=
Nick w LFS:

Wilk, takie doświadczenia to można było robić kiedyś na win98 i to czasami się sypało. Dzisiaj, co prawda w innym serwerze mam problem, aby dołożyć drugi kontroler, bo system nie startuje, a sama płyta i kontroler na PCI133 teoretycznie pozwalają to zrobić nawet na włączonym serwerze. Okazuje się, że reinstalacji z funkcją naprawy systemu się nie uniknie, bo inaczej nie podamy sterownika do urządzenia, taka mała niedogodność Windowsa 2003.
Ale wracając do meritum, jedyny problem na dzisiaj to mała ilość pamięci, procek sobie radzi i płyta z dyskiem też przerabia wszystko bez opóźnień. Dla zobrazowania, zrzut ekranu, na którym widać to najlepiej, a wykonany teraz po 8 rano jak na serwerze praktycznie nic się nie dzieje.

Edit: Ops, forum zmniejsza obrazek i jest nieczytelny, to link do niego: ftp://153.19.156.122/FTProot/Obrazki/corel002.jpg
Powrót do góry

Szymik
PostWysłany: Nie 31 Sierpień, 2008 08:40  Odpowiedz z cytatem
Administrator

Dywizjon:
303sqn Kościuszkowski
Nick w LFS:
[WBT]Szymik

Problem tkwi w zjadaniu zasobów przez ILka i niestety bez dodania ramu sie nie obejdzie moim zdaniem IL musi stac i to nie podlega dyskusji wiec poszukać w szafach czy ktoś nie ma DDRów na zbyciu Smile
Dysk twardy będzie raczje i tak mielil (zapisywanie statystyk do bazy) tak jak Andy napisał wyżej nie ma możliwości podpięcia dysku do nowego kompa takie coś porostu się nie udaje Very Happy

screen zużycia pamięci.
http://szymikowski.pl/serwer.jpg

Właśnie Wyłączyłem jeden serwer LFS ale mogli byśmy wyłączyć wszystko poza IL2 co by przy pełnym serwerze i tak nic nie dało więc potrzebny jest RAM
Ja jestem gotowy zasponsorować jedną kość lub jeśli Andy się zgodzi robimy klasyczną zbiórkę warbirds.pl to nie jest wielki koszt
wybrał bym takie z radiatorami
w dualu (płyta nie musi tego obsługiwać porostu kości będą działały niezależnie)
http://www.gral.pl/preview/Kingston/DDR-SDRAMDIMMDDR4002048MBKingstonHyper2x1GBDualDDRCL2_39.html

http://www.gral.pl/preview/DDRRAM/DDR-SDRAMDIMMDDR4001024MBKingstonHyperXCL2_30.html

lub bez
http://www.gral.pl/preview/Kingston/DDR-SDRAMDIMMDDR4001024MBKingston_22.html
lub noname
http://www.gral.pl/preview/DDRRAM/DDR-SDRAMDIMMDDR4001024MB_23.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora  

hrabia303
PostWysłany: Nie 31 Sierpień, 2008 09:07  Odpowiedz z cytatem
senior pilot

Dywizjon:

Nick w LFS:
[WBT]hrabia

btw czy Andy pisał że to są 400 MHz? No wiec ? Robim zrzutę?

"Jechałem tak szybko gdyż....lubię zapierdalać..."
Powrót do góry

sid---
PostWysłany: Nie 31 Sierpień, 2008 09:23  Odpowiedz z cytatem
Zen

Dywizjon:
=PFT=
Nick w LFS:

no ba!

Szymik
PostWysłany: Nie 31 Sierpień, 2008 09:26  Odpowiedz z cytatem
Administrator

Dywizjon:
303sqn Kościuszkowski
Nick w LFS:
[WBT]Szymik

Jest to taka płyta główna http://www.fujitsu-siemens.co.uk/rl/servicesupport/techsupport/Boards/Motherboards/FSC/D1534/D1534.htm
więc zaproponowany ram łyknie bez problemów i to ładnie w dualu Very Happy
Powrót do góry

joohny
PostWysłany: Nie 31 Sierpień, 2008 12:38  Odpowiedz z cytatem
pilot

Dywizjon:
=PFT=
Nick w LFS:

jestem za i jeszcze flaszka dla Andiego.

Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Strona 1 z 2
Idź do strony 1, 2  Następna
Forum Warbirds Center Strona Główna  ~  Gadka Szmatka

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu

Skocz do: